Wat is Vitaliteit?

Wat is Vitaliteit?

Vitaliteit roept vaak associaties op met iets zweverigs, het gezond houden van ouderen of met 'vitale organisaties'. Wat is vitaliteit nu precies en waarom roept het deze associaties op?

More...

Gaat Vitaliteit over gezondheid of 'vitale organisaties'?

Als we vitaliteit koppelen aan gezondheid volstaat het niet aan de betekenis. Er zijn namelijk genoeg gezonde mensen met weinig 'levenskracht' en genoeg zieke mensen die bruisen van de energie.

'Vitale organisaties' gaan vaak over de invloed en kracht van de organisatie ten opzichte van de concurrenten en Vitaliteitsprogramma's gericht op werknemers zijn vaak gericht op het verbeteren van de gezondheid. Best een groot verschil, hoe kan dat? 
Laten we eerst eens kijken naar de definitie in het woordenboek.

Volgens de Van Dale
Vitaliteit volgens de Van Dale:
vi·ta·li·teit (de ~ (v.))
1 energie om te leven => levenskracht

Volgens de Van Dale zijn we dus vitaal als we veel levenskracht hebben. Dat is nogal breed interpreteerbaar. We hebben daarom ook het woord vitaal opgezocht.

Vitaal volgens de Van Dale:
vi·t
aal (bijvoeglijk naamwoord)
1 voor het leven van groot belang

Ook deze term is breed interpreteerbaar. 'Het leven' bijvoorbeeld kan gaan over jouw leven maar ook over het leven in het algemeen. En wat er precies 'van groot belang' is hangt volledig af van de context.

Hieruit wordt wel duidelijk waarom Vitaliteit voor veel mensen een andere betekenis kan hebben. Als het gaat om levenskracht, en iets dat voor het leven van groot belang is, is het goed om het geheel in de context van de wereld te plaatsen.

Een nieuwe wereld

We hebben tegenwoordig de vrijheid om alles te bereiken met de eindeloze mogelijkheden die tot onze beschikking staan maar tegelijkertijd wordt alles voor ons bepaald. Onze omgeving benadrukt hoe we er uit moeten zien, wat we dienen te bezitten, hoe we ons moeten voelen, wat we moeten denken en wat we moeten doen. Al met al geeft onze omgeving zo dus richting in wie we zouden moeten zijn.

Bedrijven zijn bijzonder effectief geworden in het beïnvloeden van menselijk gedrag. Voedingsproducten worden steeds lekkerder, reclame campagnes worden steeds effectiever en sociale media plaatsen ons in een digitale bubbel vol met meer informatie over dat wat we al kennen.

Het is deze omgeving die het voor ons lastig maakt om te kiezen en dat levert vaak negatieve stress op, iets wat we zien als tegenpool van vitaliteit. Of het nou gaat om stress in voedingskeuzes, stress omtrent werk of stress uit zorgen over gezondheid. Stress op zich is vaak juist functioneel en zelfs cruciaal om te (over)leven. Het kan prestaties verhogen en vitaal zijn betekend dan ook niet dat je stress moet minderen maar juist moet kunnen managen.

Chivo, het kennisinstituut voor vitaliteit en leefstijl

Mijn definitie van vitaliteit is gebaseerd op het feit dat we in een nieuwe wereld leven.
Ik sluit me daarmee aan bij de visie en definitie van vitaliteit volgens Chivo, het kennisinistituut voor Vitaliteit en Leefstijl.

Vitaliteit volgens Chivo:
De fysieke, emotionele en mentale vrijheid om ons te kunnen ontplooien
zodat we meer uit het leven kunnen halen.
Psychoneurobiologie

Om mijn vrijheid te kunnen vergroten werk ik vanuit een psychoneurobiologisch perspectief. Dat betekend dat ik uit ga van nieuwe inzichten die stellen dat de samenwerking tussen lichaam en geest onlosmakelijk is verbonden via de verbindingen in ons brein, het neurologisch connectoom. Lichaam, geest en het connectoom hebben alle drie unieke en soms dominante eigenschappen op het geheel. Goede interventies zijn daarom altijd psychoneurobiologisch en niet enkel gericht op het lichaam of de psyche. Met goed begrip van deze driedeling en de samenhang daartussen kan ik nauwkeurig, effectief en gericht werken aan vitaliteit. Ik werk zo holistisch, zonder zweverig te zijn.

Viva Vitality

Ik werk zoveel mogelijk in lijn met de visie van het kennisinstituut voor Vitaliteit en Leefstijl. Omdat ik de voorkeur heb voor een definitie die kort en krachtig is en toch de inhoud van het werk als vitaliteitscoach zoveel mogelijk dekt heb ik zelf een definitie geschreven.

Mijn definitie van Vitaliteit:
Doen wat voor jou de moeite waard is in het leven.

Nu je weet wat ik bedoel met vitaliteit ben ik benieuwd...

Wat is voor jou de moeite waard in het leven?

Bron:
www.chivo.nl

Share the love!
Max Tuerlings

Als Vitaliteitscoach en Leefstijlcoach doe ik er alles aan om jou te helpen om meer uit het leven te halen. Los van het coachen, trainen en ondernemen ben ik constant op zoek naar nieuwe manieren om jou nog beter vooruit te helpen. Voor mijn complete verhaal en meer over Viva Vitality klik je hier​.

>